Mykene-roman-Jacqueline-Zirkzee

Bij verschijning reeds klassiek debuut’
– Kees de Bakker, uitgeverij Conserve

In het meeslepende epos Mykene zijn elementen uit de oude Griekse mythologie en geschiedenis met elkaar verweven tot een romantisch en avontuurlijk verhaal. De ambitieuze Agamemnon van Mykene trouwt met Klytemnestra, prinses van Sparta. Haar ondernemende zuster, de schone Helena, laat zich schaken door de charmante zoon van de Trojaanse koning, en vormt indirect de aanleiding tot de Trojaanse oorlog.

Het beleg van de Trojaanse citadel werd al beschreven in de verzen van Homerus. Haar voorgeschiedenis werpt een heel ander licht op deze oorlog; een oorlog die de levens zal veranderen van een ieder die erbij betrokken is. Geheimen uit het verleden achtervolgen de hoofdpersonen – Agamemnon, Klytemnestra en Helena – in de lange jaren van het beleg. Een dramatische ontknoping na de val van de stad is onvermijdelijk.

Mykene is meer dan een echo uit een schimmig verleden. De persoonlijke getuigenissen van Agamemnon, Klytemnestra en Helena schetsen een indringend beeld van de wereld van de vroege Grieken. Deze roman gaat niet over helden en goden, maar over mensen van vlees en bloed, met hun fouten en eigenaardigheden, twijfels en overtuigingen. In Mykene ontvouwen de gebeurtenissen zich volgens dezelfde innerlijke logica die een ware Griekse tragedie kenmerkt.

Jacqueline Zirkzee is schrijver en historicus. Ze heeft na jarenlang onderzoek Mykene geschreven, haar romandebuut, een mengeling van geschiedenisfeiten en romantische fictie. Het boek is alleen nog tweedehands te koop.

Mykene
Jacqueline Zirkzee

ISBN 90-5429-143-5-567
Uitgeverij Conserve
Schoorl 2001

567 blz., adviesprijs € 24,95
(niet meer verkrijgbaar)

 

De pers over Mykene

‘Een knap gedoseerde mengeling van feiten en fictie intrigeert èn overtuigt (…) Een boeiend, prettig leesbaar boek.’ Trouw
‘De lezer zal ongetwijfeld gegrepen worden en de tijd van weleer komt ineens heel dichtbij. (…) Het verhaal blijft tot de laatste bladzijde boeien.’ Historica
‘Ondanks de dikte en complexiteit is Mykene een meeslepende roman geworden, die voor iedereen iets te bieden lijkt te hebben. Voor de een is het een historische roman of een liefdesverhaal, voor de ander een verhaal uit het Mykeense tijdperk.’ Leidsch Dagblad.

Lees ook het blog: Solvejg’s wereld, ‘Mykene of de verantwoording van een moordenares