REVIEWS

VOOR MEER REVIEWS ZIE GOOGLE

KIM DE LANGE

TRAINER EN AUTEUR
Anders pak je toch gewoon een goed boek?

Jacqueline Zirkzee is een zeer bevlogen en inspirerende schrijver en schrijfcoach. Ze heeft mij geholpen om mijn manuscript tot een kloppend en goed doordacht verhaal te maken. Dat deed ze op inspirerende wijze. Ze stelde goeie en af en toe kritische vragen waardoor ik voor mezelf helder kreeg welke kant een hoofdstuk op moest. Ze nam me stapsgewijs mee in het herschrijven van mijn verhaal en had veel bruikbare en direct toe te passen feedback. Door haar input is het verhaal nog meer gaan leven en een compleet geheel geworden. Ik wens iedereen een schrijfcoach als Jacqueline toe.

Anders pak je toch een goed boek? is gebaseerd op een veelbewogen jaar uit het leven van Kim de Lange. Het boek is verschenen bij uitgeverij Paris Books.

cover-burn-outboek-schrijfcoaching

burn-outdagboek (schrijfcoaching en redactie)

ROB OELE

AUTEUR
Een groter hart

Toen ik vorig voorjaar na een jarenlang broedproces mijn manuscript van wat uiteindelijk mijn boek ‘Een groter hart’ zou worden, wilde toetsen op levensvatbaarheid kwam ik na een flinke zoektocht uit bij Jacqueline. Niet alleen gaf ze zeer deskundige, inhoudelijke adviezen maar vooral ook bemoedigde ze me dóór te gaan. Dat laatste hielp me over de brug want ik had alle moed en bemoediging nodig om met een verhaal te debuteren over een groot verlies waar zóveel mensen bij betrokken waren en zijn. Mede door haar inleidende woorden bij mijn boekpresentatie werd dat voor mij een prachtige dag die definitief bevestigde dat ik er goed aan heb gedaan Een groter hart uit te brengen. Dank je, Jacqueline, voor je warme, deskundige steun!

Een groter hart, gebaseerd op een zeer ingrijpende gebeurtenis, verscheen bij uitgeverij Paris Books.

manuscriptbegeleiding, inhoudelijke redactie

BERTINA MULDER

AUTEUR EN TEKSTSCHRIJVER

Jacqueline Zirkzee was mijn manuscriptbegeleider toen ik schreef aan mijn misdaadroman ‘De Veluwse verdwijning’. Dat betekent dat zij mijn manuscript inhoudelijk en taalkundig van commentaar voorzag en ook uren met mij in gesprek ging om alles toe te lichten.

Die betrokkenheid en expertise bleken essentieel voor de kwaliteit van mijn boek. Niets dan lof! Ook veel van geleerd.

De Veluwse verdwijning (misdaadroman) van Bertina Mulder verscheen bij uitgeverij Paris Books. Het is haar derde roman. Het spannende verhaal is gebaseerd op een merkwaardige rouwadvertentie.

De-verluwse-verdwijning-boek-kopen

manuscriptbegeleiding, inhoudelijke redactie

ROB BAKKER

AUTEUR EN JOURNALIST

 Ik heb Jacqueline Zirkzee gekozen als redacteur en inhoudelijke coach, na lezing van haar eigen boeken en een eerste kennismakingsgesprek. Voor mijn zevende roman, Echtgenoten, echte mannen, zocht ik een stevig type – om het cliché sterke vrouw te vermijden – die wist van de hoed en de rand. Ze ging mee in de stijl van het boek (snel geschreven, waar zij zelf in haar romans mooie zinnen maakt) en gaf desondanks stevige en gezonde kritiek. Zowel in de plotline als in diverse scenes heeft ze me geholpen het boek echt af te maken. Daarnaast heeft ze heel precies geredigeerd. Iedereen maakt namelijk fouten, ook als je tientallen jaren schrijverservaring hebt, maar zij haalt er alles uit. Ze heeft humor, en ja, dat kan samengaan met een sterke vrouw.

Echtgenoten, echte mannen (roman) van Rob Bakker is verschenen bij uitgeverij LetterRijn

echtgenoten-echte-mannen-rob-bakker

eerste inhoudelijke redactie

MONIQUE DE HEIDE

SCHRIJVER YOUNG ADULTROMAN


 Jacqueline heeft mij geweldig op weg geholpen met haar redactie van mijn manuscript Verdwenen woorden. Ik had haar hulp ingeschakeld omdat zij zelf enkele historische boeken geschreven had, waar ik erg van genoten had. De redactie van Jacqueline was grondig. Ik heb er niet alleen inhoudelijk veel van geleerd, dankzij Jacqueline heb ik vooral zelfvertrouwen gekregen in mijn schrijfvaardigheden. Haar praktische tips over de manier waarop je een uitgever benadert, zijn zeer waardevol geweest! Al de eerste uitgever die ik daarna benaderde, wilde mijn boek uitgeven. Dat had ik van tevoren nooit durven dromen.  Enorm bedankt, Jacqueline!

Verdwenen woorden is een spannend young adultverhaal over een geheim uit het Franse verleden. Het boek verscheen bij uitgeverij Clavis.

verdwenen-woorden-monique-de-heide

schrijfcoaching en redactie

HANNY ALDERS

AUTEUR HISTORISCHE ROMANS

Met dank aan Jacqueline Zirkzee voor haar welkome kritische blik!
(uit het voorwoord van De kopiist, een mysterie in Arabisch Cordoba)

De kopiist was de laatste roman van mijn lieve schrijfcollega en vriendin Hanny Alders (1946-2010), die grote bekendheid verwierf met haar debuut Non nobis.

De-kopiist-Hanny-Alders

historische roman, schrijfcoaching


Alle boeken van Hanny Alders verschenen bij Uitgeverij Conserve.

ANNEKE STRIK

SCHRIJVER JEUGDROMAN
Het geheim van het verdwenen drakenvuur

Jacqueline heeft mijn manuscript Het geheim van het verdwenen drakenvuur beoordeeld en de eindredactie ervan gedaan. Ik ben blij met de samenwerking en de ondersteuning gedurende het hele proces. Jacqueline duikt echt in het verhaal en in de personen. Ze denkt mee en is zorgvuldig. Ze begreep wat het verhaal nodig had. Verder vond ik Jacqueline duidelijk, geïnteresseerd en betrokken. De begeleiding was prettig en persoonlijk. Ook als ik het even niet zag zitten, dan relativeerden haar bemoedigende woorden de situatie. Het eindresultaat had er nooit zo uitgezien zonder haar professionele ondersteuning. Bij een volgende roman hoop ik weer met haar te kunnen samenwerken.

Anneke bracht haar eerste boek uit bij haar eigen uitgeverij A. Story.

Het-geheim-van-het-verdwenen-drakenvuur-jeugdroman-anneke-strik-redactie-jacqueline-zirkzee

manuscriptbeoordeling, redactie en correctie

ANNETTE VAN ZUIJLEKOM DE ZEEUW

AUTEUR

De legende van Bilaneiland (trilogie): Deel 1 – Alhara, Deel 2 – Kathy en Deel 3 – Crystal.
Inmiddels zijn van haar hand ook de liefdesromans Revolution, Een teken van liefde en Ciao Charly verschenen.

Bedankt voor je feedback. Heel veel punten wil ik nu al veranderen. Ik heb gelijk zin om aan de slag te gaan. (…) Ik vergat net in mijn andere mail te zeggen dat ik nog steeds heel blij ben met jou. Echt geweldig dat ik van jouw kennis gebruik mag maken. Met een grote glimlach op mijn gezicht zal ik gaan herschrijven. Blij dat ik dan weet wat en hoe.

De trilogie verscheen bij Paris Books, haar liefdesromans bracht Annette onder bij uitgeverij Zara4Life.

de-legende-van-bilaneiland-deel-1

schrijfcoaching en redactie

RIK RAVEN

AUTEUR SPECULATIEVE FICTIE

www.rikraven.com

Tijdens een goed gesprek je manuscript doornemen, je eigen opmerkingen en vragen voorleggen, ze beantwoord krijgen en zo een nieuw aandachtspunt aan te raken, is erg plezierig.
Jongens, ik had er al een redelijk goed gevoel over, maar zo’n volleerd redactie-oog ziet zoveel meer.

Dit manuscript werd de roman Recht en verscheen bij Nimisa Publishing House

recht-rik-raven-redactie-jacqueline-zirkzee

redactie, schrijfcoaching

IRIS VAN BRUGGEN

VERTALER

Jacqueline heeft mijn Nederlandse vertaling van een Deense historische roman nauwkeurig en met veel inlevingsvermogen geredigeerd. Ik ben erg tevreden over het resultaat.

De zwarte roos werd gepubliceerd door Uitgeverij Palmslag.

de-zwarte-roos-birgit-pouplier-vertaling-iris-van-bruggen

controleren vertaling, eindredactie

SARINE BOUMAN

AUTEUR VAN NA VEERTIG JAAR EINDELIJK DE BEVRIJDING & SARINA’S GEHEIM

Hallo Jacqueline, nog steeds ben ik je dankbaar voor je coaching. Ik heb heel veel van je geleerd. De roman die ik eerder geschreven heb en naderhand ben gaan verbeteren, is daardoor veel beter geworden.

Sarina’s geheim kwam uit bij Boekscout.

sarina-s-geheim-sarine-bouman

schrijfcoaching

HIRAM BAKKER

HR MANAGER EN SCHRIJVER

Ik vond/vind het samenwerken en sparren met Jacqueline heerlijk.
Ben zo blij dat ik haar gekozen heb als coach!

Helden en horken kwam uit bij Het Schrijversportaal.

helden-en-horken-hiram-bakker

manuscriptbeoordeling en redactie

GEERTJE BLEUKX

AUTEUR EN COACH

Ik heb erg genoten van de ontmoeting met Jacqueline Zirkzee, die mijn boek redigeerde. Ze gaf me zinvolle tips en suggesties die een sterke bijdrage leverden aan de verrijking van het boek. Dank je, Jacqueline!

De vervreemdeling werd uitgegeven bij Paris Books

de-vervreemdeling-geertje-bleukx

schrijfcoaching en redactie

MICHEL BOEHLE

SCHRIJVER

publiceert onder pseudoniem

Jacqueline is een geweldige coach en redacteur. Zonder haar had ik het manuscript lang niet zo professioneel naar de uitgevers gekregen. Top.

CECILE OSSE

COACH 

Ik wil je nog erg bedanken voor de mooie webteksten, heb er alvast heel goeie reacties op gekregen!

website-cecile-osse-play4growth

webteksten

ARIENNE STOLK

EIGENAAR EN TRAINER EQUILIBRIUM
www.equilibrium-leiden.nl

Jacqueline heeft vanaf 2000 alle teksten van opleidingsinstituut Equilibrium – manuals, webteksten, brochures, blogs en wat er nog meer uit mijn creatieve handen komt – geredigeerd. Ze is professioneel en kan je ook goed inspireren om door te gaan en je te motiveren om jezelf op schrijfgebied te verbeteren. Als trainer weet ik heel goed wat ik wil vertellen (sommige mensen noemen dat eigenwijs) en als ware dyslect ben ik een kei in het schrijven van fouten in teksten. Ik zou me werkelijk geen raad zonder haar weten en ben superblij met haar hulp!

website-equilibrium-teksten

webteksten, trainingsmateriaal, brochures