REDACTIE MANUSCRIPT

GUN JE MANUSCRIPT EEN ERVAREN REDACTEUR

Je onderscheidt je als schrijver vandaag de dag alleen nog maar met een overtuigend, krachtig verteld verhaal dat stroomt, zonder storende fouten. Het succes van een boek is van veel factoren afhankelijk, maar een geslaagd manuscript is de basis waarop alles rust. De redactie van je boek is een belangrijke stap in het schrijfproces.

Je maakt meer kans bij een uitgever wanneer je een verzorgd manuscript aanbiedt, met een stevige structuur, een logische opbouw en een pakkende stijl. Manuscripten die daaraan niet voldoen worden meestal direct terzijde gelegd, want het aanbod is groot. Het is daarom slim om je manuscript door een ervaren redacteur te laten doornemen voordat je het opstuurt naar een uitgeverij. Je kunt je manuscript maar één keer voorleggen aan een uitgever, dus zorg dat het indruk maakt.

Als je je boek zelf uitgeeft, moet het ook geredigeerd en gecorrigeerd worden. Je kunt het tien keer overlezen en een kennis de spelfouten eruit laten halen, maar dat is niet voldoende om het potentieel van jouw manuscript te verwezenlijken. Gun jouw boek ten minste één degelijke redactieronde of een diepte-analyse in de vorm van een manuscriptbeoordeling. Op de pagina Redactie Boeken staan de meeste titels waarbij ik als redacteur betrokken was, al dan niet via de uitgeverij. Bij de FAQ vind je meer informatie over redactie en correctie.

INHOUDELIJKE REDACTIE VAN JE MANUSCRIPT

Wanneer je de ambitie hebt om een professionele uitgave in de markt te zetten, kun je deze stap in het schrijfproces niet overslaan. Van alle lees- en herschrijfrondes die er bij het schrijven van een boek komt kijken, is de eerste inhoudelijke redactie de belangrijkste.

Bij een inhoudelijke redactie kijk ik naar alles wat een verhaal – fictie of non-fictie – de moeite waard maakt voor de doelgroep: inhoud, structuur, opbouw, authenticiteit, logica en consistentie. Daarnaast let ik erop of de schrijfstijl passend en consequent is en of de spelling en grammatica correct zijn. Bij een roman komen daar als extra aandachtspunten de opbouw van de plot, de spanningsboog, de ontwikkeling van de personages en de geloofwaardigheid van het verhaal bij.

Met de concrete suggesties en verbeteringen kun je je manuscript naar een hoger niveau tillen. Ik zet – met respect voor de eigenheid van jouw tekst – de opmerkingen en voorgestelde veranderingen in het manuscript, waarmee je zelf verder aan de slag gaat. Het blijft altijd jouw verhaal. Je kunt alle wijzigingen nazien en zelfs terugdraaien als je je eigen versie toch mooier vindt. Na deze ronde, wanneer je alles nogmaals hebt doorgelezen, ben je een grote stap dichter bij het realiseren van je boek.

Je kunt een inhoudelijke redactie ook combineren met schrijfcoaching. Dan nemen we, in een of meer persoonlijk gesprekken, zin voor zin, pagina voor pagina, door wat de mogelijke verbeterpunten zijn en hoe je die in je manuscript verwerkt.

Ik heb ervaring met uiteenlopende genres: literaire romans, thrillers, young adultverhalen, biografieën en memoires, sciencefiction en fantasy, educatief materiaal, jeugdboeken, boeken over geschiedenis, zelfontplooiing, schrijven en management.

EINDREDACTIE EN HET UITGEVEN VAN JE BOEK

Je hebt je manuscript voltooid en je bent tevreden over je verhaal. Toch ben je onzeker over bepaalde punten. Lopen alle zinnen wel lekker? Is de alinea-indeling in orde? Klopt de indeling? Elke schrijver wordt na verloop van tijd blind voor de fouten en imperfecties in zijn eigen werk. Het zal je verbazen wat er nog te verbeteren valt aan een verhaal dat ogenschijnlijk ‘af’ is.

Bij een eindredactie neem ik het manuscript door, op papier of digitaal, op alle details waar nog iets aan te verbeteren valt. Na een stevige eindredactie kun je je manuscript met een gerust hart voorleggen aan een uitgever of de stap naar een eigenbeheerboek maken.

Ik kan je adviseren en coachen bij het vinden van een uitgever. Hoe benader je een uitgeverij? Wat zijn de eisen die er aan een manuscript gesteld worden? Hoe maak je een goede synopsis? Welke uitgeverijen zouden geïnteresseerd kunnen zijn in jouw verhaal? Ik weet wat er speelt in de boekenwereld en waar je manuscript de meeste kans maakt.

Als je erover denkt om zelf je boek uit te geven, kan ik je op weg helpen door de vele verschillende mogelijkheden voor je in kaart te brengen, zodat je een afgewogen keuze kunt maken.