PERSOONLIJK

schrijfsymbooltje
Jacqueline-Zirkzee

Een rijke fantasie kan een zegen en een vloek zijn. Verhaalexpert Jacqueline Zirkzee verhief het tot een kunst.

“Er spelen eigenlijk altijd verhalen door mijn hoofd, van doemscenario’s tot potentiële bestsellers. Met veel liefde voor elk mooi verhaal dat verteld wil worden, ondersteun ik andere schrijvers als redacteur en schrijfcoach. Intussen werk ik aan mijn eigen romans. De eerste priesteres is mijn meest recente boek. Het is een avontuurlijk verhaal dat zich 7500 jaar geleden afspeelt, in het vergeten tijdperk tussen steentijd en tempelstad.”

MIJN ACHTERGROND

“Ik groeide op in Oegstgeest, in een traditioneel gezin. Op de plaatselijke montessorischool kon ik mijn creativiteit volop ontplooien en was ik het liefst bezig met lezen, tekenen en schrijven. Daarna wist ik niet hoe snel ik door de middelbare school heen moest zien te komen. Ik volgde de lerarenopleiding en stroomde door naar de Universiteit Leiden, waar ik geschiedenis studeerde. Ik was actief binnen vrouwen- en racismestudies en studeerde af onder professor D. Van Arkel. Na mijn doctoraal reisde ik als freelancend journalist jarenlang de hele wereld over met een fotograaf. Nog steeds is reizen mijn lust en mijn leven. Ik dompel me onder in andere culturen, maak avonturen mee en doe inspiratie op voor mijn verhalen.”

SCHRIJVER EN COACH

“In 2001 debuteerde ik bij uitgeverij Conserve met de historische roman Mykene. Diverse goed ontvangen romans, verhalen, jeugdboeken en non-fictietitels volgden (zie de pagina over mijn eigen boeken). Voor het schrijven van mijn romans ontving ik meerdere malen een projectbeurs van het Nederlands Letterenfonds. Als zelfbenoemd verhaalexpert hielp ik al veel schrijvers hun droom van een eigen boek waar te maken, met persoonlijke coaching, inhoudelijke redactie, eindredactie, manuscriptbeoordeling, uitgeefadviezen en schrijfworkshops. De didactische kwaliteiten die ik ontwikkelde op de lerarenopleiding komen me zo dus toch nog van pas, als CRKBO-geregistreerd docent op schrijfgebied. Ik heb enige tijd bestuurswerk gedaan voor de Auteursbond, maar ben nu alleen nog lid, zowel van de sectie Letterkundigen als Educatieve schrijvers en Journalistiek/Non-fictie.”

SCHRIJFPROJECTEN

“Ik geniet van het contact met schrijvers die samen met mij hun werk naar een hoger plan willen tillen. Het plezier bij het schrijven komt daarbij altijd op de eerste plaats. Bij sommige projecten werk ik samen met mijn zoon, mijn voornaamste klankbord op schrijfgebied, Rembrandt Alexander. Hij is schrijver, redacteur, doet research en verzorgt vertalingen.”