Het-boek-van-Tristan-en-Isolde-roman-Jacqueline-Zirkzee

‘De Heer gaf ons geloof, hoop en liefde. Maar de grootste daarvan is de liefde, en dat geloof ik met heel mijn hart.’ Zo rechtvaardigt de vrome monnik Ogrin zijn fascinatie voor de Ierse prinses Isolde. De beschermde kluizenaarswereld van Ogrin schudt op zijn grondvesten wanneer Tristan en Isolde bij hem aankloppen, op de vlucht voor degenen die hen hun liefde misgunnen. Niets zal daarna ooit meer hetzelfde zijn. 

De oude Keltische sage van de twee gedoemde geliefden werd door de middeleeuwse minstrelen bezongen. In deze ‘hervertelling’ speelt het verhaal zich af in de zesde eeuw, op het breukvlak van twee tijdperken. De historische achtergrond is echter ondergeschikt in deze universele liefdesgeschiedenis. De grote lijnen zijn bekend, maar… hoe zat het nu ook al weer precies?

‘De herinnering vervaagt, de nieuwsgierigheid neemt over, het verhaal mag verteld worden. Al is het voor de honderdste keer. Het is van alle tijden, zoals de liefde van alle tijden is.’

De Leidse historica Jacqueline Zirkzee debuteerde in 2001 met de omvangrijke roman Mykene, waarin elementen uit de oude Griekse mythologie en geschiedenis zijn verweven tot een romantisch en avontuurlijk verhaal. Naar aanleiding van dit boek ontving de schrijfster een beurs van het Nederlands Letterenfonds. Dit boek werd binnen een jaar herdrukt in een grote oplage als Zilver Pocket. De roman over de liefdesgeschiedenis van Tristan en Isolde is gesitueerd in de vroege middeleeuwen. (Alleen nog antiquarisch en als luisterboek verkrijgbaar.)

luisterboek kopen

Alleen nog als luisterboek verkrijgbaar

Recensies:

8Weekly, ‘Monnik als detective

De Leestafel, ‘De spanning van hun liefde is voelbaar.’

Solvejgs wereld, ‘Als de liefde onmogelijk is – Het Boek van Tristan en Isolde