eva-s-dochter-en-andere-verhalen

Deze bundel, met een aantal eigentijdse verhalen en een historische novelle, is op dit moment alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Recensies

‘Met historische precisie werkt Jacqueline Zirkzee onderwerpen uit. Ze laat de lezer door haar aandacht voor detail alles mee beleven. In Eva’s dochter lezen we het dagboek van de jonge Hélène, dochter van een heks. Hélène laat ons delen in haar ontdekkingsreis naar het verleden van haar ouders. Naast deze novelle bevat dit boek zeven kortere verhalen die zich in onze tijd afspelen. Het zijn stuk voor stuk verhalen die de motieven van de hoofdpersonen geleidelijk maar genadeloos blootleggen. Hoewel de verhalen duidelijk de signatuur van Zirkzee dragen, proeft de lezer hier en daar een vleugje Roald Dahl of Somerset Maugham. De novelle Eva’s dochter is een op zichzelf staand vervolg op de historische roman Het Heksenhuis over de heksenwaan in de zeventiende eeuw. Het verhaal speelt zich af in geboortestad van de auteur, Leiden. Jacqueline Zirkzee laat met deze bundel zien dat het leven niet zwart-wit is en hoezeer de kleuring voor karakter zorgt.’ (Ezzulia)

‘De zeven korte, hedendaagse verhalen na de novelle zijn heel verschillend, net als de hoofdpersonen (o.a. een vrouw met een te sterke kinderwens, een oplichter, een gigolo). De vertellingen, beeldend en in een goede stijl geschreven, hebben gemeen dat de auteur (geb. 1960, journaliste en historica) er spanning in opbouwt en een onverwachte wending aan het verhaal geeft. Het geheel is een sterke, gevarieerde bundel geworden. Vrij kleine druk.’ (NBD Biblion)

EVA’S DOCHTER EN ANDERE VERHALEN

Jacqueline Zirkzee