Onbeperkt-houdbaar-25-jaar-uitgeverij-Conserve-Jacqueline-Zirkzee

Uitgever Kees Bakker van Conserve vroeg Jacqueline Zirkzee een jubileumboek te schrijven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan.

Aan de hand van het archief van de uitgeverij en gesprekken met auteurs, vormgevers, medewerkers en betrokkenen wordt een beeld geschetst van de kleine, zelfstandige uitgeverij Conserve, van het prille, onzekere begin in de nadagen van 1983 tot en met het jubileumjaar 2008.
In deze kwart eeuw kwamen en gingen bepaalde trends; sommige concepten sloegen aan, andere stierven een zachte dood; gelegenheden werden aangegrepen en kansen gemist – de geschiedenis van Conserve laat zich lezen als het leven zelf. De enige constante factor is de persoon van de uitgever, die als een spin zijn web alles onder controle probeert te houden.
Hierin komt een beeld naar voren van een aimabele, soms eigenwijze man die door zijn bevlogenheid grote indruk maakt. Dat zijn eenmanszaak alle stormen van de afgelopen 25 jaar heeft overleefd, is eigenlijk al wapenfeit genoeg. Een overzicht van het fonds dat in deze tijd werd opgebouwd, is achterin het boek als bijlage opgenomen.
Dit levendige verslag van de veelbewogen geschiedenis van een kleine uitgeverij wordt afgewisseld door enkel integrale interviews met schrijvers van Conserve , zoals Hanny Alders, Henk ten Berge, Philip Freriks, Cynthia Mc Leod, Peter d’Hamecourt en Ashe Stil.