Het-Heksenhuis-roman-Jacqueline-Zirkzee

Een manuscript dat ongelezen moest blijven…

De jonge Eva raakt verstrikt in het web van de fanatieke ‘heksenbisschop’ van Bamberg. Wanneer zij een brief vindt die geschreven is door een van zijn slachtoffers komt haar leven in gevaar. Het reisgezelschap waarmee Eva het bisdom ontvlucht, neemt een geheime missie op zich. Hun avontuurlijke zoektocht naar verlossing en vrijheid voert de reisgenoten dwars door oorlogvoerend Duitsland naar de rebelse Republiek aan de Noordzee. Kunnen zij hun opdracht uitvoeren? Wat zal de toekomst bieden voor de overlevenden van het Heksenhuis? Want ook de vrijheid kent zijn prijs…

In het bisdom Bamberg werden verdachten van hekserij vastgehouden in een speciaal voor dat doel gebouwde gevangenis, het Heksenhuis. Een van de gevangenen schreef kort voordat hij ter dood werd gebracht op de brandstapel een brief aan zijn dochter. Dit document uit 1628 vormde de inspiratiebron voor Het Heksenhuis, waarin Jacqueline Zirkzee op oorspronkelijke en overtuigende wijze een beeld schetst van de onvoorstelbare gebeurtenissen uit deze tijd.

Kale historische feiten komen tot leven in deze kleurrijke roman, die handelt over foltering en dood, maar ook over vriendschap en hoop. Het Heksenhuis is méér dan een roman over een vreemd en voorbij verschijnsel. Vervolgingen zijn immers van alle tijden: er zullen altijd daders en slachtoffers, helden en toeschouwers zijn.

De auteur is historicus en schreef eerder de epische roman Mykene over het oude Griekenland en Het Boek van Tristan en Isolde, een liefdesverhaal uit de vroege middeleeuwen. De avonturenroman Het Heksenhuis vormt een weerspiegeling van haar historische kennis en talentvol schrijverschap. Alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

KOPEN

Het Heksenhuis

Jacqueline Zirkzee
ISBN 978 90 5429 258 6
Uitgeverij Conserve 2008
304 blz, oorspronkelijke prijs € 19,95

DE PERS OVER HET HEKSENHUIS

Lisa Kuitert in Vrij Nederland, 31 mei 2008
Bibliotheekmysteries: boeken in boeken
‘… Veel beter vond ik een Nederlands bibliomysterie: Het Heksenhuis van Jacqueline Zirkzee. “Een manuscript dat ongelezen moest blijven” staat er op het omslag. (…) Het Heksenhuis zit mooi in elkaar: een jonge vrouw loopt gevaar als heks vervolgd te worden, en een overijverige bisschop is vastbesloten haar op de brandstapel te krijgen. Zij is niet het enige slachtoffer van diens waanideeën. Er sneuvelen nogal wat heksen, de ene nog dramatischer dan de andere. Ook dit boek leunt op waar gebeurde gegevens. Zirkzee, historicus van huis uit, maakt gebruik van documenten en bronnen, die het verhaal over het meisje Eva wel heel dichtbij brengen.’

Suzanne Leijtens in L.O.S., april 2008
Beulen en brandstapels in Het Heksenhuis
‘… De combinatie van een verhaal over een reisgezelschap op pad en de historische feiten die erdoorheen zijn geweven, maakt Het Heksenhuis tot een soort kruising tussen Lord of the Rings en De Da Vinci Code (…). Hoe actueel het onderwerp is, bleek wel in de periode dat Jacqueline haar boek schreef, in de nadagen van 11 september (…) Zelf was ze aanwezig bij de aanslagen in de Londense metro. “Op het moment dat er complete chaos en paniek is, heb je het gevoel dat alle controle je ontglipt. Door die angst zie je pas hoe gemakkelijk een heksenjacht zich weer ontketent.” ’

Bert van den Hoogen in het Algemeen Dagblad (editie GH), 18 april 2008
Parallel met vervolging joden en terroristen
‘… De avonturen geven een verhelderend beeld van hoe hekserij in de maatschappij verankerd was. (…) De schrijfster, die sociale geschiedenis heeft gestudeerd, ziet in de heksenvervolging een parallel met de Jodenvervolging en de tegenwoordige strijd tegen het terrorisme. “Ik vind de interactie tussen de vervolger en de vervolgde interessant. Hoe dat ontstaat en in stand wordt gehouden. Heksen zouden waterputten vergiftigen, het vee ziek maken, baby’s vervloeken en orgies hebben met demonen. Van dergelijke zaken werden de joden door de nazi’s ook beschuldigd.” ’

Fred de Vries in de Harlinger Courant, 14 mei 2008
Het Heksenhuis
‘… In het boek wordt [Eva’s] zoektocht naar persoonlijke vrijheid prachtig beschreven. (…) Jacqueline Zirkzee heeft een voor Nederlandse begrippen prachtige schrijfstijl, waarbij haar mooie volzinnen licht gekruid worden met een sausje van sarcasme. Koele historische feiten worden liefdevol verteld in een boek dat het lezen meer dan waard is.’

Reinard Maarleveld voor www.geschiedenis.nl, 30 mei 2008
Een mooi boek over de heksenvervolgingen in de Dertigjarige Oorlog
‘… In driehonderd vlot geschreven pagina’s beschrijft Zirkzee de historische achtergronden van de heksenvervolgingen (…). Dit relaas vormt het decor van een roman die gaat over de lotgevallen van het meisje Eva. (…) Vooral de beschrijvingen van de heksenvervolgingen zijn interessant. Zirkzee heeft bijzondere documenten in het archief van Bamberg gevonden, waaronder een ontroerende afscheidsbrief van de wegens hekserij ter dood veroordeelde burgemeester Johannes Junius aan zijn dochter Veronica. Het boek heeft daardoor een stevige bodem.’